NIE NENÁVISTI

Nenávistné prejavy podnecujú násilie a podkopávajú sociálnu súdržnosť a toleranciu. Ničivý účinok nenávisti, žiaľ, nie je ničím novým. Jej rozsah a vplyv však v súčasnosti zosilňujú nové komunikačné technológie do takej miery, že nenávistné prejavy – vrátane tých online – sa stali jednou z najčastejších metód šírenia rozdeľujúcej rétoriky a ideológií v celosvetovom meradle a ohrozujú mier.

Organizácia Spojených národov má za sebou dlhú históriu mobilizácie sveta proti nenávisti akéhokoľvek druhu na obranu ľudských práv a presadzovania zásad právneho štátu. Vplyv nenávistných prejavov zasahuje do mnohých existujúcich oblastí záujmu OSN, od ochrany ľudských práv a prevencie krutých zločinov až po udržanie mieru a dosiahnutie rodovej rovnosti a podporu detí a mládeže.

Boj proti nenávisti, diskriminácii, rasizmu a nerovnosti je podstatou zásad a práce OSN, organizácia sa preto snaží čeliť nenávistným prejavom na všetkých úrovniach. Táto zásada je zakotvená v Charte OSN, v medzinárodnom rámci ľudských práv a v globálnom úsilí o dosiahnutie Cieľov udržateľného rozvoja.


  

Viac info: un.org/en/hate-speech
Uložiť odkaz do záložiek.